In het LUMC is de PAPS-studie (PAmidronate for Pain in Sternocostoclavicular Hyperostosis) van start gegaan. In deze studie wordt de werkzaamheid van pamidronaat dubbelblind vergeleken met placebo in Sternocostoclaviculaire Hyperostose (SCCH).

SCCH is een zeldzame botaandoening met een vooralsnog onbekende etiologie. De ziekte karakteriseert zich door een inflammatoir proces in het gebied van het sternum, de clavicula(e) en de ribben, waarbij door de inflammatie verhoogde botturnover plaatsvindt. Dit proces leidt uiteindelijk tot de kenmerkende hyperostose, en tevens op de lange termijn tot sclerose en mogelijk degeneratieve transformatie van het aangedane weefsel.

De PAPS-studie is open voor inclusie en er kan gericht verwezen worden naar het LUMC voor de duur van de studie, 12 maanden. Meer informatie over de studie voor patiënten is te vinden op www.scch.nl en op de website van het Centrum van Botkwaliteit van het LUMC.

Deze studie is mogelijk gemaakt door ReumaNederland en wordt uitgevoerd door dr. Liesbeth Winter(PI) en  dr.Natasha Appelman-Dijkstra en onderzoeker Anne Leerling. Bij vragen neem vooral contact op!